Γιάννης Βούρος: “Δεν είμαστε εδώ για τα εύκολα”

Giannis_Vouros.jpg

Νέα Φιλαδέλφεια, 15/11/2020

Συνέντευξη του Δημάρχου Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας Γιάννη Βούρου, στην εφημερίδα "Χτύπος"

Τις δράσεις που έχει σχεδιάσει και υλοποιεί ο Δήμος Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας για να στηρίξει τους πολίτες από τις συνέπειες της πανδημίας παρουσίασε μέσα από τη συνέντευξη που μας παραχώρησε ο δήμαρχος της πόλης, κ. Γιάννης Βούρος.

Παράλληλα, ο κ. Βούρος απαντά σε όσα του καταλόγισε ο πρώην δήμαρχος κ. Βασιλόπουλος και ξεκαθαρίζει για τα δημοτικά τέλη  ότι “κατά τη διάρκεια της θητείας μας δεσμεύομαι ότι ο πολίτης δεν πρόκειται να δει ούτε ένα ευρώ αύξηση στα δημοτικά του τέλη.” Ακόμη ο δήμαρχος, αναφέρεται στο Άλσος, στο γήπεδο της ΑΕΚ και στα έργα που προγραμματίζει να γίνουν στο προσεχές διάστημα.

Κύριε δήμαρχε, πως προσπαθεί ο δήμος, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, να σταθεί αρωγός των πολιτών σε αυτό το 2ο κύμα της πανδημίας;

Τόσο κατά τη διάρκεια της 1ης φάσης όσο και τώρα στην 2η φάση αυτής της πρωτόγνωρης, όχι μόνο για την πατρίδα μας, αλλά για τον πλανήτη ολόκληρο, πανδημίας, όλα τα στελέχη της δημοτικής αρχής δίνουμε νυχθημερόν όλον μας τον εαυτό για να μην αισθανθεί κανείς συμπολίτης μας, πως είναι μόνος του και έχει αφεθεί στην τύχη του.

Παραθέτω μόνο ορισμένα από αυτά που πράξαμε και εξακολουθούμε να πράττουμε.

 • Λειτουργήσαμε και λειτουργούμε ξανά την γραμμή έκτακτης ανάγκης.
 • Κάναμε και ξανακάνουμε και τώρα κατ’ οίκον παραδόσεις ειδών πρώτης ανάγκης στους συμπολίτες μας που είτε ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, είτε δεν έχουν κάποιο δικό τους άνθρωπο ώστε να τους βοηθήσει σε αυτή την δύσκολη περίσταση.
 • Παρέχουμε υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας και ψυχοκοινωνικής στήριξης.
 • Ενδυναμώνουμε την κοινωνική μας υπηρεσία και το πρόγραμμα «βοήθεια στο σπίτι» με προσωπικό άλλων υπηρεσιών του Δήμου.
 • Προσπαθούμε για την καλύτερη δυνατή λειτουργία του κοινωνικού μας φαρμακείου και του κοινωνικού ενδυματοπωλείου.

Αυτά όσον αφορά τον τομέα της κοινωνικής πολιτικής. Γιατί ο αγώνας μας δεν περιορίζεται μόνο εκεί. Μεγάλη προσπάθεια γίνεται και από τις υπηρεσίες καθαριότητας του Δήμου μας. Με συχνές απολυμάνσεις, με ευρείες δράσεις καθαριότητας σε πλατείες και κοινόχρηστους χώρους, καθώς και με απολυμάνσεις σε σχολικές μονάδες στις οποίες προκύπτει η συγκεκριμένη ανάγκη.
Τέλος ως Δήμος με δικές μας δαπάνες, δεσμεύσαμε σε συνεργασία με πιστοποιημένο κέντρο 1000 rapid τεστ, 200 μοριακά τεστ ανίχνευσης covid -19 καθώς και 200 τεστ ανίχνευσης αντισωμάτων, ώστε να γίνονται οι απαραίτητες εξετάσεις σε εργαζόμενούς μας που έρχονται σε επαφή με ευπαθείς ομάδες, σε εκπαιδευτικούς ή μαθητές σχολείων στα οποία καταγράφεται κάποιο κρούσμα ή ακόμη και σε συμπολίτες μας που είναι ενταγμένοι στις κοινωνικές μας δομές κλπ.

Πόσο δύσκολο είναι σε αυτό το περιβάλλον να καταφέρετε να υλοποιήσετε το πρόγραμμά σας και σε ποιους τομείς ρίχνετε το βάρος σας;

Η απάντηση σε αυτό πιστεύω πως είναι αυτονόητη, καθώς η πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί αποτυπώνεται στο σύνολο της χώρας. Όπως προείπα αυτή η κατάσταση δεν είναι κάτι που αφορά μόνο ένα Δήμο ή μία Περιφέρεια, αφορά την πατρίδα μας, αφορά τον πλανήτη ολόκληρο. Σε κάθε περίπτωση δεν είμαστε εδώ για τα εύκολα. Από τον περασμένο Μάρτιο προσαρμοστήκαμε στις συνθήκες, ανταποκρινόμαστε, βγαίνουμε μπροστά, και αναζητούμε τις καλύτερες δυνατές λύσεις προς όφελος των πολλών. Όσον αφορά τους τομείς που ρίχνουμε το βάρος, η δημοτική μας αρχή, εργάζεται για το σύνολο των τομέων δράσης που αφορούν την τοπική αυτοδιοίκηση. Κατά την πρώτη φάση της θητείας μας ρίξαμε και εξακολουθούμε να ρίχνουμε μεγάλο βάρος στην καθαριότητα της πόλης. Όμως δεν μένουμε μόνο εκεί. Κατά την διάρκεια της 5ετίας που μας πέρασε υπήρξε μία στασιμότητα και είμαστε υποχρεωμένοι να δουλέψουμε τις μηχανές του Δήμου με τέτοιον τρόπο ώστε ο δημότης, ο πολίτης, ο κάτοικος της Νέας Φιλαδέλφειας και της Νέας Χαλκηδόνας να διαπιστώσει πως κάτι αλλάζει στην περιοχή του. Ιεραρχούμε τις προτεραιότητές μας και με την πολύτιμη συνεισφορά της τεχνικής υπηρεσίας του Δήμου, σχεδιάζουμε όλα εκείνα τα μικρά ή μεγαλύτερα έργα που πρέπει να γίνουν στην πόλη. Όλα εκείνα για τα οποία δεσμευθήκαμε προεκλογικά. Όλα εκείνα που αποτελούν το κοινό μας όραμα. Σε αυτό το πλαίσιο κυνηγάμε κάθε διαθέσιμο χρηματοδοτικό εργαλείο είτε μέσω του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης», είτε μέσω του «Φιλόδημος ΙΙ», είτε μέσω του Πράσινου Ταμείου, είτε ακόμη και μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων, ώστε να βρεθούν οι απαραίτητοι πόροι για να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε τον σχεδιασμό μας.

 • Η υλοποίηση μέτρων και μέσων πυροπροστασίας σε σχολικές μονάδες του Δήμου.
 • Η κατασκευή ραμπών και χώρων υγιεινής για την πρόσβαση και την εξυπηρέτηση ΑΜΕΑ σε σχολικές μονάδες.
 • Η αναβάθμιση της πυροπροστασίας του Άλσους Νέας Φιλαδέλφειας.
 • Το ελεύθερο wifi σε κοινόχρηστους χώρους, πλατείες και δημοτικά κτίρια.
 • Η προμήθεια οργάνων παιδικών χαρών και χώρων άθλησης.
 • Η ενεργειακή αναβάθμιση σχολικών κτιρίων.
 • Η αναβάθμιση του κλειστού Γυμναστηρίου Νέας Φιλαδέλφειας «Ζαχ. Αλεξάνδρου –Ιωνικός».
 • Η κατασκευή νέων αθλητικών χώρων και η συντήρηση υπαρχόντων.
 • Η κατασκευή του νέου «Κενταύρου» στο αγαπημένο μας άλσος.

Αυτά είναι ορισμένα μόνο από αυτά που «τρέχουμε» όλο αυτό το διάστημα, με μοναδικό μας στόχο το συντομότερο δυνατό να γίνουν ορατά και να τα απολαμβάνουν οι συμπολίτες μας.

Στη συνέντευξη που μας παραχώρησε πρόσφατα ο κ. Βασιλόπουλος σας κατηγόρησε ότι η δημοτική αρχή είναι απούσα από τα προβλήματα της κοινωνίας. Τι απαντάτε;

Όλα αυτά που ανέφερα προηγουμένως απαντούν με τον καλύτερο τρόπο στις αιτιάσεις του κ. Βασιλόπουλου. Ο κ. Βασιλόπουλος ήταν δήμαρχος της πόλης για 5 ολόκληρα χρόνια από το 2014 έως και το 2019, άρα ότι και να πω εγώ ή εκείνος ο κόσμος έχει πολύ νωπά στο μυαλό του όσα έγιναν ή δεν έγιναν, και το 2023 θα μας κρίνει. Προσωπικά έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στη μνήμη και στην κρίση των συμπολιτών μας.

Επίσης σας άσκησε κριτική για τα δημοτικά τέλη. Έχετε αποφασίσει για τα ανταποδοτικά τέλη του 2021;

Θυμίζω, ότι από τους πρώτους μήνες της θητείας μας προχωρήσαμε σε μειώσεις όσον αφορά τα δημοτικά τέλη. Συγκεκριμένα στο 1,23 ε/τμ από το 1,33 ε/τμ που παραλάβαμε το 2019 από την διοίκηση του κ. Βασιλόπουλου στα σπίτια, και στα 4,35 ε/τμ από τα 4,70 ε/τμ στους επαγγελματικούς χώρους. Παράλληλα διατηρήθηκαν οι μειώσεις/απαλλαγές των προηγούμενων ετών για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.
Κατά τη διάρκεια της θητείας μας δεσμεύομαι ότι ο πολίτης δεν πρόκειται να δει ούτε ένα ευρώ αύξηση στα δημοτικά του τέλη. Το 2020 προχωρήσαμε σε μειώσεις και αν μας δοθεί η δυνατότητα το ίδιο θα πράξουμε και στο μέλλον.

 

Το Άλσος είχε την τιμητική του το προηγούμενο διάστημα, καθώς τα έργα ανάπλασης βρίσκονται στην τελική ευθεία. Ποιες είναι οι σημαντικότερες παρεμβάσεις που έγιναν;

Σύμφωνα με την προγραμματική σύμβαση με την Περιφέρεια σκοπός του έργου ήταν και είναι η ανάπλαση και η προστασία του Άλσους ως οικοσυστήματος με γνώμονα τη βελτίωση της οικολογικής του προσφοράς και την περαιτέρω ανάδειξή του ως κοινόχρηστου χώρου πρασίνου για τους πολίτες με την ανάπτυξη δραστηριοτήτων περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης και εκπαίδευσης σε αυτό.
Στην πρόσφατη συνάντησή μας ο Περιφερειάρχης, κ. Πατούλης, ενημερώθηκε από τα στελέχη της δημοτικής μας αρχής για τις παρεμβάσεις που έχουν γίνει και αφορούν μεταξύ άλλων στη διαχείριση της βλάστησης και του οικοτόπου, με νέες φυτεύσεις δέντρων και θάμνων, εργασίες περίφραξης, τοποθέτησης κάδων, τοποθέτησης ξύλινων σημάνσεων, τα έργα αντιπυρικής προστασίας, τα αρδευτικά δίκτυα και τα κιόσκια που έχουν τοποθετηθεί. Να αναφέρω τέλος πως σημαντική επίσης θα είναι η αναβάθμιση που πρόκειται να γίνει τους επόμενους μήνες στον ηλεκτροφωτισμό του άλσους μας.

 

Πως εξελίσσονται τα έργα γύρω από το νέο γήπεδο της ΑΕΚ;

Τα έργα, τόσο όσον αφορά το γήπεδο, όσο και σε σχέση με την υπογειοποίηση της Π. Κωνσταντίνου και Φωκών, προχωρούν σταθερά και είμαι πεπεισμένος πως σχετικά σύντομα όλοι όσοι ονειρευτήκαμε και παλέψαμε για αυτό το σπουδαίο έργο, θα το δούμε να γίνεται πραγματικότητα.

Μπορείτε να διαβάσετε τη συνέντευξη και εδώ

Category: 

Ενημερωτικό Δελτίο

Ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα μας!